ဒံေပါက္

ဒံေပါက္ ခ်က္နည္း ကို မႏုသြဲ႔ ဘေလာ့မွာ ရွာေတြ႔ျပီး ခ်က္ၾကည့္ျဖစ္တာပါ။
ရွင္မင္းေတာ့ Tesco က Shan တံဆိပ္ Bombay Biryani ကို၀ယ္ပါတယ္။
ကုလားဆိုင္ေတြမွာလဲ ၀ယ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ Biryani mix ဆိုျပီးေမးလုိက္ရင္
ရပါတယ္။

Shan တံဆိပ္က သာမာန္ထက္ပိုစပ္လို႔ အစပ္မၾကိဳက္သူမ်ား မဆလာေလ်ာ့ထည့္
ရပါမယ္။ ဒံေပါက္ခ်က္မယ္ဆိုရင္ Basmati ဆန္နဲ႔ ဆို ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။ ရွင္မင္း
ကေတာ့ ယိုးဒယားဆန္နဲ႔ ခ်က္ပါတယ္။ Basmati ဆန္ေလာက္အျမင္မလွပါဘူး။
ခ်က္ခ်ိန္ကေတာ့ Basmati ထက္ ပိုျမန္ပါတယ္။

ဒံေပါက္ခ်က္မယ္ဆိုလွ်င္ ခ်က္မယ့္ အသား ၾကက္သား (သို႔) တျခားအသားကိုမနက္
ေစာေစာတည္းက ထုတ္ထားျပီး၊ ၄နာရီခန္႔ ဒန္ေပါက္မဆလာ ၊ ဒိန္ခ်ဥ္တိုျဖင့္နယ္ထား
ပါတယ္။ ရွင္မင္းက သက္သတ္လြတ္ လဲ ညီမေလးကို ခ်က္ေပးတာမို႔၊ သက္သတ္လြတ္
အတြက္ အားလူးကုိပါ အသားနယ္သလို၊ မဆလာ ၊ ဒိန္ခ်ဥ္တိုျဖင့္နယ္ထားပါတယ္။

ဒံေပါက္ အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့

ဒံေပါက္မဆလာ တဘူး
ၾကက္သြန္နီ ၅ မွ ၈ လုံးထိ
ၾကက္သားေပါင္သား (သို႔) မိမိႏွစ္သက္ရာအသားတမ်ဴိး
ဒိန္ခ်ဥ္
စပ်စ္သီးေျခာက္
ပဲလုံးအစိမ္း
မုန္လာဥနီ (ခါၾကက္ဥ)
သီဟိုဋ္ေစ့
သံပုရာသီးအစိမ္းသနပ္ ဒါမွမဟုတ္ သနပ္တမ်ဴိးမ်ဴိး

တို႔ပါပဲ။

ဒံေပါက္ခ်က္မယ့္ဆန္ကို ေရေဆးပါတယ္။ ေရအနည္းငယ္ေလ်ာ့ထည့္ျပီး၊ rice cooker
နဲ႔ခ်က္ပါတယ္။ ဆန္ ကိုတမင္ ေရအနည္းငယ္သာထည့္ျပီး ခပ္မာမာေလးခ်က္တာပါ။
ရေလာက္ျပီဆိုလွ်င္ ဒံေပါက္မဆလာ အနည္းငယ္ထည့္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားတာကို ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ျဖည္းျဖည္းေၾကာ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီ အနံ႔ေမႊးျပီး က်က္လာလွ်င္ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လုံးခန္႔ စိပ္ထားတာကိုထည့္ပါ
တယ္။ ဒံေပါက္ မဆလာ ထည့္ပါတယ္။ ပဲစိမ္း၊ မုန္လာဥနီ စတဲ့ အသီးအႏံွေတြထည့္ပါတယ္။
ၾကက္သားထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သားအနံ႔ သင္းျပီး က်က္လာတဲအထိ ခ်က္ပါတယ္။ ၾကက္သား
နဲ႔ အတူ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါတယ္။

ရွင္မင္းမွာေတာ slow cooker မရွိလို႔၊ oven ထဲထည့္ပါတယ္။ oven ထည့္လို႔ရတဲ့ tray
တခုခုမွ ေစာေစာက ခပ္မာမာေလးခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းတထပ္ခင္းပါတယ္။ ၾကက္သားဟင္း
တထပ္ခင္းပါတယ္။ အေပၚကထမင္းထပ္ခင္းပါတယ္။ ေနာက္ၾကက္သား ခင္းပါတယ္၊ အေပၚ
ကေန စပ်စ္သီးေျခာက္ ၊ သီဟိုဋ္ေစ့ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး oven အပူခ်ိန္ ၁၅၀ ေလာက္နဲ႕
မိနစ္ ၅၀ ခန္႔ ထားပါတယ္။ tray ေပၚကို kitchen foil (aluminium foil) နဲ႕အုပ္ပါတယ္။
က်န္တဲ့ အခ်ိန္ေတြမွာလဲ oven အပူရွိန္နဲ႔ ဆက္ထားပါတယ္။၁နာရီခန္႔ ၾကာရင္ေတာ့ အနံ႔အရသာ
ရွိတဲ့ အိမ္ခ်က္ ဒံေပါက္ေလးရပါျပီ။

ဒံေပါက္နဲ႔ လုိက္ဖက္တဲ့ သံပုရာသီးသနပ္ခ်ဴိခ်ဥ္ေလးကိုေတာ့ ေစ်းသြားရင္ ၀ယ္ထားျဖစ္ပါတယ္။
အအီေျပတာေပါ့။

ဒံေပါက္ခ်က္နည္း မွ်ေ၀ေပးထားတဲ့ မႏုသြဲ႔ ကို ဒီေနရာကေနေက်းဇူးတင္ပါတယ္လို႔ ေျပာပါရေစ။
slow cooker နဲ႔ခ်က္နည္း ကို မႏုသြဲ႕ဆီမွာသြားေရာက့္ ေလ့လာႏုိင္ပါတယ္ရွင္။

 
 

7 comments:

subuueain said...

ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္ တခါမွ ကိုယ္ ့ဘာသာမခ်က္ဖူးဘူး

မင္းညိဳ said...

ကၽြန္ေတာ္႔ ခ်က္တဲ႔ ဒံေပါက္ေတာ့ အိႏၵၵိယသားႏွစ္ေယာက္က ေကာင္းတယ္ေၿပာတာပဲ..။ (အလကားစားရလို႔လားမသိ...။) ကၽြန္ေတာ္ခ်က္တာ ၿမန္လြန္းတယ္ဆိုပဲ..။ ေရပြက္ပြက္ဆူေနတဲ႔ အိုးထဲ ဆန္ထည္႔ ေမႊေပး..။ ဇြန္းနဲ႔ ဆယ္စားၾကည္႔ မနပ္တနပ္ မာတာတာ အေနအထားမွာ စကာထဲေလာင္းထည္႔.ေရစစ္.။(အဲဒါ ဆန္ေတြကို အခ်င္းခ်င္း ေစးကပ္မသြားေစဘူး ၁၀ မိနစ္ ၁၅ မိနစ္ဆိုရၿပီ) ဒံေပါက္မဆလာ ဘာညာသာရကာနဲ႔ အသင္႔ နယ္ခ်က္ထားတဲ႔ ၾကက္သားခ်က္ကို တ၀က္ခြဲၿပီး မဆလာနယ္ထားတဲ႔ ထမင္းတလႊာၾကက္တလႊာထည္႔ၿပီး မီးနည္းနည္း နဲ႔ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ထားလိုက္တယ္။ က်န္တဲ႔တ၀က္က ပန္ကန္နဲ႔ တည္စားေပါ႔ဗ်ာ..။
ကုလားေလးေတြ အၾကံေပးတာကေတာ့ ေထာပတ္အၿပားေလးေတြကို ဒံေပါက္ အိုးရဲ႔ ေအာက္ဆံုးမွာ တစ္လႊာအေနနဲ႔ ထားသင္႔တယ္တဲ႔..။ သူတို႔ကေတာ့ အားလံုးေရာခ်က္တာပါတဲ႔..။(ေရာခ်က္တာေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ေတာ့မၾကိဳက္)...အဟီးမိန္းကေလးေတြၾကားထဲ၀င္ ဆရာလုပ္လိုက္တယ္...Korea ဇာတ္ကား Mr. Housewife ၾကည္႔ဖူးလား အဲဒါ ကၽြန္ေတာ္ပဲ..။

rose of sharon said...

Thanks ရွင္မင္း အမမွာလည္းslow cooker မရိွေတာ႔
oven နဲ႔ခ်က္နည္းသိရတာေက်းဇူးတင္တယ္

Shinmin said...

စုဘူးအိမ္ေရ ခ်က္စားၾကည့္ပါေနာ္ အားေပးတယ္။

ကိုမင္းညိဳရွင္ အခုလို အၾကံဥာဏ္ေပးတဲ့အတြက္
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

Rose of sharon ၊ အစ္မေရ.. ခ်က္စားျဖစ္ရင္
အေၾကာင္းျပန္ပါဦးေနာ္။ :)

စႏၵကူး said...

ရွင္မင္းေရ.. ကူးကူးလဲတစ္ထုပ္၀ယ္လာတာရွိတယ္.. ၾကက္သားကိုမလုပ္တတ္လို႔မခ်က္စားျဖစ္ေသးတာ..
ေက်းဇူးး..လုပ္စားအံုးမွ

Unknown said...

စားခ်င္တယ္ ခ်က္စားအံုးမယ္

Unknown said...

စားခ်င္တယ္ ခ်က္စားအံုးမယ္