တရုတ္ထမင္းေၾကာ္

တရုတ္ထမင္းေၾကာ္ လို႔ အလြယ္တကူ ေခါင္းစဥ္တပ္လိုက္တာေတာ့
မဟုတ္ပါဘူး။ ျမန္မာျပည္မွာ က ပဲျပဳတ္ထမင္းေၾကာ္၊ ၾကက္ဥထမင္း
ေၾကာ္ စသည့္ ထမင္းေၾကာ္အမ်ဴိးမ်ဴိး ကြဲျပားေနတာေၾကာင့္ တရုတ္
ျပည္ဘက္က ေၾကာ္နည္း ဒါမွမဟုတ္ လႊမ္းမိုးမႈ ပါမယ့္ ထမင္းေၾကာ္
ျဖစ္လို႔ တရုတ္ထမင္းေၾကာ္လို႔ေခၚတာပါ။ တရုတ္ျပည္ မွာ တကယ္
အဲလိုေၾကာ္ခ်င္မွ ေၾကာ္ပါမယ္။ အမ်ဴိးထဲက ၾကီးၾကီးတေယာက္ ေၾကာ္
ေၾကာ္ေပးတတ္လို႔ ထမင္းေၾကာ္ထဲမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး ၾကိဳက္ႏွစ္
သက္မိပါတယ္။ အလုပ္လဲနည္းနည္းေတာ့ ရႈပ္ပါတယ္။

ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ေရေလးနည္းနည္း ေလ်ာ့ထည့္ျပီး
ထမင္းကိုခ်က္ပါတယ္။ ဒါမွ ေၾကာ္တဲ့ အပူရွိန္နဲ႔ ထမင္းက ေပ်ာ့ျပဲ
မသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။

ထမင္းေၾကာ္ေၾကာ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္

ၾကက္သား (သို႔မဟုတ္) အသားတမ်ဴိးမ်ဴိး
ေျပာင္းဖူး
သီဟုိဠ္ေစ့
ပဲသီး
မုန္လာဥနီ (ခါၾကက္ဥ)
စပ်စ္သီးေျခာက္
ေဂၚရခါးသီး
ၾကက္သြန္ျမိတ္ စတာေတြလိုအပ္ပါတယ္။

ရွင္မင္းမွာအသင့္ရွိ ေနတဲ့အသီးအႏွံေတြ သုံးတာမို႔၊ အဆင္ေျပသလို
မိမိတို႔ မွာရွိတဲ့ ပန္းေဂၚဖီ၊ ငရုပ္သီးပြ၊ ေဂၚဖီ၊ မႈိ  ႏွင့္ ေျပာင္းဖူးငယ္ေလး
မ်ားစသျဖင့္ မိမိလိုသလိုထည့္ႏိုင္ပါတယ္။

အရင္ဆုံး စပ်စ္သီးေျခာက္ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ ခဏ စိမ္ထားပါတယ္။
သီဟုိဠ္ေစ့ ကိုေတာ့ သုံးျခမ္းေလာက္ ခြဲျပီး၊ မီးေအးေအးမွာ ဆီနဲ႔ လိမ့္
ေပးပါတယ္။ အခ်ိန္တိုတိုအတြင္းမွာပဲ တူးသြားတတ္တာေၾကာင့္ မီးအရွိန္
ေလွ်ာ့ျပီး ေရႊ၀ါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ အိုးေပၚကေန အျမန္ဆယ္ထုတ္ပစ္
ရပါမယ္။

ထမင္း စ ေၾကာ္မယ္ဆိုလွ်င္ ဆီပူပူမွာ ဆား၊ အခ်ဴိမႈန္႔ (သို႔မဟုတ္) ၾကက္သား
မႈန္႔ နယ္ထားတဲ့အသားကို ေၾကာ္ပါ။ အသားအနည္းငယ္က်က္ျပီဆိုလွ်င္
ဖယ္ထားပါ။ က်န္တဲ့ဆီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရုိက္ထားတာ ထည့္ပါ။ အနံ႔
ေမႊးလာလွ်င္ မုန္လာဥနီ၊ ပဲသီး ႏွင့္ ေဂၚရခါးသီး ကဲ့သို႔  မာတဲ့အသီးအႏွံံ မ်ား
ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေျပာင္းဖူး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ စတဲ့အက်က္ျမန္တဲ့
အသီးအႏွံမ်ားကို ေနာက္မွထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဖယ္ထားေသာအသားပါ
ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားနွင့္ ထမင္း ဖြထားတာကို ေရာေၾကာ္ပါ။
မီးအရွိန္အနည္းငယ္ျမွင့္ျပီး စပ်စ္သီးေျခာက္မ်ားကို ဆယ္ထည့္ပါ။ ပဲငံျပာရည္
ဆားအနည္းငယ္စီထည့္ပါ။ ဒယ္အိုး ကို ကစားေပးျပီး၊ ေမႊလွ်င္လဲ အသာအယာ
ေမႊပါ။ သၾကားအနည္းငယ္၊ ငရုပ္ေကာင္းအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ အနံ႔ေတာ္ေတာ္
ေမႊးလာလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္းျပီးခ်ႏိုင္ပါျပီ။ ေနာက္ဆုံးမွာေတာ့ ေစာေစာက
ဆီႏွင့္ ေလွာ္ထားေသာ သီဟုိဠ္ေစ့မ်ား ျဖဴးလုိက္ပါ။

အနံ႔အရသာနဲ႔ ျပည့္စုံတဲ့ ထမင္းေၾကာ္ပူပူေလး အသင့္သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီေနာ္။


 
 

2 comments:

nyimuyar said...

nice and looking so delicious, thx for ur sharing

Shinmin said...

:) ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ကိုညီမူရာ။